top of page

Vliegen met je hond

Je kunt overal naar toe met het vliegtuig en in aantal gevallen kun je je hond meenemen in het vliegtuig. 
Maar waar moet je opletten en wat zijn de regels?

We zullen meenemen in alles rondom het vliegen met je hond, dit doen we op basis van bekende informatie op basis van onze eigen ervaring.

We zullen hier dan ook niet specifiek ingaan op het vliegen met je hond in het ruim maar met name op het vliegen met je hond in de cabine.  

Vliegen met je hond

Het boeken van een vlucht

Niet bij elke luchtvaartmaatschappij is het toegestaan om een hond mee te nemen daarnaast zijn er voorwaarden voor de honden die mee mogen, zowel in het ruim als in de cabine. 

Algemene regels voor het vliegen met een hond zijn dat de hond niet meer dan 8kg mag wegen en dat bepaalde rassen ( kortsnuitige rassen) niet zijn toegestaan.

 

Als je voldoet aan de voorwaarden om met je hond te gaan vliegen kun je de vlucht gaan boeken, controleer hierbij goed de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Soms ik je jouw hond direct bijboeken en soms moet je dit achteraf aangeven. 

De voorbereiding

De voorbereiding voor het vliegen met je hond begint met de juiste tas. 

Je hebt een vlucht bij een luchtvaartmaatschappij geboekt waarbij honden zijn toegestaan, dat betekent dat zij dan ook regels hebben over de afmetingen van de tas, dit is terug te vinden op de websites van de betreffende luchtvaartmaatschappijen en wordt meestal ook aangegeven tijdens het bijboeken van het huisdier. 

Voor Transavia zijn dit de volgende afmetingen 40 cm x breedte 30 cm x hoogte 24cm, voor KLM is dit 46 cm x 28 cm x 24 cm, let dus goed op met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt want hier kunnen dus verschillen tussen zitten. 

Verder wordt het volgende aangegeven over het vliegen met je hond;

  • Het moet een officiële reistas zijn, zoals te koop bij een dierenwinkel;

  • De tas moet helemaal afsluitbaar zijn;

  • De reistas is van een flexibele stof. Hard plastic is niet toegestaan;

  • De tas is voorzien van ventilatiegaten, zodat het dier voldoende zuurstof heeft;

  • De tas is voorzien van plastic ruiten of ruiten met doorzichtig gaas, zodat het dier kan kijken;

  • Het dier moet voldoende ruimte hebben in de tas om zich te bewegen.

Je hond mag niet meer dan 8kg wegen (inclusief tas) en bij sommige luchtvaartmaatschappijen wordt nog aangegeven dat de hond moet kunnen staan in de tas. 

Mocht je over dergelijke zaken twijfelen is het goed om contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij. Onze persoonlijke ervaring delen wij ook in onze blogs maar is dat er heel verschillend gecontroleerd wordt, maar niet voldoen aan de regels zou ervoor kunnen zorgen dat je hond niet mee mag op de vlucht.

Onze blogs over het vliegen met een hond kun je via de link hieronder vinden. 

​

Voorbereiding vliegen met je hond

Als je de geschikte tas hebt aangeschaft is het goed om je hond hier aan te laten wennen.

Afhankelijk van of jouw hond gewend is om vaker in een tas te zijn kan het namelijk best wel iets geks zijn om in een tas te moeten gaan. Mijn advies is dan ook om de tas al enige tijd voor je gaat vliegen te kopen en bijvoorbeeld in de kamer te zetten. Oefen alvast met in de tas te gaan, en bouw het op tot je de tas ook dicht doet. In ons geval (lees ook de blogs) moest Puck uiteindelijk ook wennen aan het idee dat hij vervolgens ook in de tas moest blijven zitten.

Op de luchthaven

Op de luchthaven zelf mag je hond (aangelijnd) rondlopen, het is echter verstandig om nog voor je de luchthaven binnen gaat te zorgen dat je hond nog even kan plassen.

Er zijn wel een aantal luchthavens met een hondentoilets maar over het algemeen niet, Rotterdam airport heeft wel een buitenterras waar je na de security nog even heen kan. Neem voor de zekerheid tissues mee, mocht je hond een plasje moeten doen, dat je het in ieder geval kunt opruimen. En zorg dat je een paar uur voor de vlucht ook geen eten of drinken meer geeft. Wel raad ik je aan om iets van een opvouwbaar waterbakje mee te nemen in je handbagage, en te zorgen voor een flesjes water, zodat je je hond na de vlucht snel weer wat water kunt geven. 

​

Op het moment dat je gaat boarden zal je hond in de tas moeten, vanaf dat moment mag hij er niet meer uit tot aan de aankomsthal in het land van bestemming. 

Vliegen met je hond op de luchthaven

Tijdens de vlucht

De tas moet gesloten onder de stoel voor je worden geschoven, en moet de gehele vlucht gesloten zijn. Zoals je op de foto's ziet is dit is ons geval niet zo, dit is omdat Puck toch nog wat moeite heeft om met de tas dicht te ontspannen te zijn, dit is overigens op de 2 laatste vluchten wel gelukt, maar stiekem vind ik het zelf ook wel fijn om hem wat in de gaten kunnen houden. 

Nu kan het verschillen hoe strikt er op wordt gecontroleerd, wij zijn in ieder geval alle keren dat ze zagen dat de tas openstond erop aangesproken.

Dan kan het nog zijn dat je hond last heeft van het opstijgen of landen, het kan dan helpen om je hond iets te geven om op te kauwen. Ook zijn er bepaalde kalmeringsmidellen die je jouw hond kunt geven als deze het spannend vindt, maar persoonlijk denk ik dat het belangrijk is om het proces qua voorbereiding zo goed mogelijk te doen, en als het kan geen middelen te geven. 

Vliegen met je hond plassen
Vliegen met je hond in het vliegtuig
bottom of page